ALYIN KONCERT NAD OBLAKI

Avion (5)

Predzgodba:

Alya je leta 2014 postala obraz Tušmobilovega ponudnika MINGL, za katerega je posnela pesem CAR, ki je postala tudi naslovna pesem njenega tretjega albuma.

Naša agencija AVI je takrat za MINGL delala odnose z javnostmi, sodelovali smo tudi z Alyo …

In tako pride nekega dne v našo pisarnico Alya z idejo, kako bi promovirali pesem Car in novi album. “Rada bi naredila UAU. Presenečenje. Koncerte na kamionu. A veš tisto, ko se s kamionom pripelješ na eno prizorišče, potem pa hip hip hip – strašni trik. In stranica kamiona se odpre in noter je oder, ozvočenje, jaz začnem peti …” Z Domnom kimava. Super. Ja, ideja je čisto ok.

Ampak takoj za tem pride Domen z novo idejo – kaj pa, če bi kamion zamenjali za avion? In naredimo koncert na avionu? Alya za trenutek umolkne (predvidevam, da ji je švignila po glavi misel: Halooo, Alya, ti se ja bojiš letenja), ampak naenkrat ji oči zažarijo in reče: “JA! A res? To bi lahko naredili? To bi bilo sanjsko! JAAAAA!”

Sploh ko nas Domen seznani z dejstvom, da v tem delu Evrope tega še ni nihče naredil in da bi bil to zgodovinski dogodek … Takoj smo vsi ZA! Že si v mislih predstavljamo, kako sedimo na avionu in poslušamo Alyin koncert. 😊

No, no, ne tako hitro.
Samo še  par malenkosti manjka: recimo partnerji, ki bodo ta projekt podprli, letalska družba, ki bo ravno tako navdušena nad sodelovanjem kot mi …

Gremo v akcijo. Prepričati MINGL, katerega slogan je takrat bil DRZNI, DRUGAČNI, ODBITI … jaaaa … to bo točno projekt za njih. Takrat sta bila zadolžena za MINGL Tina Fujs in Bojan Ratej. Če omenim dejstvo, da je Tina po dogodku postala AVI-jevka, potem veste, da smo se odlično razumeli. In z Bojanom tudi. Oba sta bila nad idejo navdušena. Takoj  sta nas podprla in tudi njima so prisluhnili v vodstvu.
Dobili smo zeleno luč. Seveda budžet ni bil neomejen, a saj znamo čarati. 🙂 Bomo že začarali nizkocenovni projekt. (Zakupili letalo … ja – nizkocenovni, ha ha.)

Naslednji korak: gremo v lov na letalsko družbo, s katero bi skupaj izpeljali projekt.
V bistvu smo bili tako prepričani v našo briljantno idejo in kako bomo to super izpeljali, da smo potrebovali samo en sestanek na Adrii Airways, da jim zadevo predstavimo in da bodo v bistvu presrečni, da bodo lahko skupaj z nami to naredili.

Zdaj sledi tisti zvok za napačen odgovor. ☹ Doživimo hladen tuš.
Pogovori, pregovarjanje, naše entuziastično prepričevanje, kako se bodo zapisali v zgodovino … nič ni pomagalo.
Odgovor je bil po parih sestankih enak: Ne bo šlo! Kaj? Vi bi radi, da dejansko letimo z avionom in bi bil koncert v zraku? Ni možno. Kako? Da bi umaknili nekaj prvih sedežev iz letala in bi tam naredili oder za Alyo? Vi se šalite. Seveda se ne! Oni tega ne morejo izpeljati. TO SE NE DA!

Uuuuu, ko pa nam kdo reče, da se nekaj ne da, potem se pa prav gotovo da!

Domen je bil 100% prepričan: “Tudi če bomo leteli z letalsko družbo, ki jo bomo šele ustanovili (ha ha), ta projekt bomo izpeljali.”

Odločiva se, da bova začela pisati entuziastične maile letalskim družbam, ko nama moj mož omeni, da je njegov prijatelj pilot pri Croatia Airlines. Telefon, dva … in že se voziva v Zagreb na sestanek.

Doživiva ponovno hladen tuš? Kje pa! S toliko sonca obsijana se vračava nazaj, da sva dobila skoraj sončarico, ha ha. Res. Takoj so bili ZA! Mlada ekipa, zagreta – ajmo, napravimo to, zašto ne … pa može, pa naravno da može, kada? Odmah. Pa dobro, samo da dobijemo avion, ha ha. Sjedala da stavimo van? Pa da. Sve se može. Kako da ne …

Vam rečem, midva sva jih tam skoraj objemala, čeprav smo se videli prvič. Je pa res, da smo se takoj začutili in da so tudi oni takoj vzeli ta projekt ‘za svojega’, da skupaj naredimo res tako, kot je treba.

Mlada zagnana ekipa, točno to, kar smo potrebovali. (Še zdaj smo v stiku recimo z vodjo marketinga Ivanom, pa se je pred parimi leti preselil v New York k močnemu globalnemu letalskemu prevozniku 😊.)

Alya je medtem že začela s pripravami na promocijo. Jan Plestenjak ji je rekel, da bi ji zagotovo pasali čisto kratki lasje in odloči se, da bo drzna, drugačna in odbita – zakaj pa ne! Postriže se čisto na kratko in z novo podobo naredi foto seanso … da bo na promociji vse v stilu nove podobe.

Pazi to! Seveda ni mogla vedeti, da se bodo stvari majčkeno zakomplicirale, da zadeve ne bomo izpeljali z Adrio … in da tega projekta ne bomo izpeljali aprila, kot smo načrtovali, ampak šele maja, tako da je potem kar nekaj časa hodila naokoli z lasuljo, da bo kratka pričeska ostala presenečenje za promocijo. 🙂

Ko ekipa Croatie Airlines dobi prosto letalo za 14. 5. 2014, se vse začne odvijati zelo hitro. Časa smo imeli 10 dni.
Naredili smo vabila, k sodelovanju povabili še Massima, ker le gremo s hrvaško letalsko družbo, da bo še bolj zanimivo tudi za hrvaške medije, Massimo je bil takoj ZA …

Za nas pa se je ‘rollercoaster’ šele zares začel.

Veste, kakšna so pravila na avionu? Uf, stroga! To, da sva vsakič, ko sva z Domnom prišla na sestanek, v hangar … šla skozi celotno proceduro: izpraznite žepe, pokažite osebno, ura dol, čevlji dol … To je še najmanj. Popis vse opreme, vseeee … karkoli bomo pripeljali v hangar, na letalo …

Največji izziv je bilo ozvočenje. Da se bo Alyo slišalo tudi od sredine letala pa do repa … je bilo potrebno seveda dobro ozvočenje. Ampak ne kakršnokoli ozvočenje. Ker je pač moralo biti vse po varnostnih, tehničnih pravilih, s pravimi certifikati  … Kaj je sploh lahko na avionu, da ne moti drugih aparatur … vse, vseeee je moralo najprej na test. In je šlo. Ampak – jooooj.

Z Domnom sva peljala v Zagreb že nekaj setov zvočnikov, da so jih stestirali (Lufthansa) – NIČ ni bilo dobro, NIČ ni ustrezalo strogim standardom. Mi pa 5 dni do dogodka.

Povabimo novinarje (slovenske in hrvaške) in nekaj znanih Slovencev, takoj so se lepo odzvali, letalo imamo že polno (smo le imeli omejeno število sedežev), mi pa še NIMAMO OZVOČENJA. In ne vemo kdaj oz. ČE ga bomo sploh imeli.

Pomaga Boštjan Matko (Hiša vizij), Alyini glasbeniki iščejo naokoli primerno ozvočenje …
Ugotovimo, da je edino ozvočenje, ki izpolnjuje tehnične zahteve letalstva – ozvočenje Kolibri.
Zdaj nas že poznate – tudi če je potrebno priti v dveh dneh do Kitajske in nazaj – dobili ga bomo! 😊

Ne najdemo ga v Italiji, Avstriji … najdemo ga v Šentjerneju! Ne moreš verjet’ 😊. Šentjerneju!

Maili z ekipo Croatia Airlines letijo ob polnoči, ob 1h, pol 2h zjutraj … res so s srcem pristopili k projektu.
Če so le lahko, so ugodili vsem našim željam.
Hej, mi bi polepili celo letalo z Minglom in Alyino podobo. Imamo super mojstra Ceneta (Promotor), ki nam vse polepi … pa smo spet pri tehničnih, varnostnih ukrepih, da o budgetu ne govorimo … Prav, ne bomo.

Bi pa ŠE ENO LETALO. Kaj bi?? Ja, še eno letalo. Res bi radi, da ko se vrnemo s poleta s koncertom, pridemo na after party v hangar, kjer nas čaka  še eno letalo z Alyino podobo – bomo nanj naredili projekcijo, če ga že ne moremo vsega polepiti. Ekipa reče – može.
Mi bi, da pilot pozdravi v slovenščini. Može.
Mi bi poseben catering na letalu (zanj so poskrbeli Jezerški) s posebnimi jedmi, posebej za ta dogodek. Može.

Sem že omenila, da si lahko sodelovanja s takšno ekipo le želiš?
Takih – može – je bilo kar precej. 😊

Vse zrihtamo. In pride 14. maj.

Dopoldne še vse mirno, ker se je časovnica začela šele ob 14. uri. Takrat ima prihod Hiša Vizij (z vso opremo za hangar), Jezeršek catering, Domen … hangar začnejo spreminjati v prozorišče za after party. Kmalu pride Alya z ekipo, video ekipa, ob 16.20 pride v hangar letalo in začne se preobrazba: iz njega se umaknejo prve tri vrste sedežev, postavi se ozvočenje, vse, kar se le da – se pobrendira z Minglom, na sedeže se pripravijo personalizirane Merci čokoladice … pride še Massimo in naredijo tonsko vajo.

Jaz sem na Dolgem mostu, pred Mingl avtobusom, od koder bomo z novinarji in znanimi gosti štartali proti zagrebškemu letališču, seveda pa sem na zvezi z Domnom v Zagrebu. Kaj se dogaja?

Domen: Ja, sedeže so odstranili. Ozvočenje bo ok. Alya ima probleme z majčko. Kaaaj? Zakaj?
Nina Šušnjara ji je dala zraven dve majčki z navodili, naj si majčko obleče – in ko jo bo imela na sebi, naj jo odrežejo, da bo kratka (tak stajling si je zamislila). Majčko so Alyi odrezali fantje in seveda niso mislili na to, da morajo paziti – če bo dvignila roke – da ne bo majčka razkrila vsega … Prvo majčko so odrezali previsoko. Drugo malo nižje, a še vedno previsoko. (Od tukaj potem afera kasneje v hrvaških medijih, da je Alya na koncertu pokazala preveč). Ja, haloooo, če pa so ji majčko odrezali fantje 😊.

O koncertu ste morda brali, kaj slišali …

Bilo je vrhuuuunsko! Res krasen dogodek. Alya je po koncertu ves čas govorila – uresničile so se mi sanje. Za nas je bilo naporno, a tudi midva z Domnom sva bila presrečna. Vsi so se imeli luštno. Na avionu so plesali, skupaj z Alyo in Massimom peli, se smejali, veselo klepetali … Mi pa smo se zapisali v zgodovino. Mislim, da smo bili komaj 5. na svetu, ki s(m)o izpeljali uraden koncert v zraku.

Nas je bilo strah? Lahko povem za nas tri z Alyo.
Alya je pred koncertom sedela v kokpitu, glavo je sklonila med kolena, Massimo jo je držal za roko in ji govoril: ”Vse bo vredu, poglej raje, kdaj boš imela naslednjič takšno priložnost.” Tolažila sta jo pilota … Seveda jo je bilo strah. In prvič v življenju je nastopila na koncertu ‘ v patikah’ 😊
A premagala je strah in doživela nekaj nepopisno lepega.
Domen: Ni imel časa za strah. Poln adrenalina je spremljal dogajanje.
Jaz: Pri vzletu sem mogoče malo preveč stiskala za roko mojega moža, sicer pa ves čas pogledovala k Ivanu (direktorju marketinga), če bo on imel prestrašen izraz na obrazu – ojooooj. Ampak Ivan se je smejal. Ves čas.

Je šlo vse gladko? Ni. Zaradi turbolenc smo se dvignili še više, kot smo se nameravali, da Alya in Massimo nista občutila preveč tresenja. 😊 Krožili smo nekje nad Splitom, Dubrovnikom, prišli skoraj do bosanske meje. Let je trajal še enkrat dlje od planiranega, kljub temu da smo bili časovno omejeni, ampak s Croatia Airlines se vse da, to zdaj že veste. 🙂

Leteli smo nad oblaki. Bila je nepozabna izkušnja. Bil je dogodek, ko resnično pride do veljave rek – samo nebo je meja. 😊

10300649_753408871366584_7319709151531642691_n

‘After zgodba’: Ko te po dogodku pokličejo z davčne. Ajooooj. Jaz – poštenjakar – kaj bi pa radi od mene. “Gospa, zanima nas – zakaj ste nakazali takšno vsoto Croatii Airlines?” Jasno, kdo bi pa kupil na firmo tako drage letalske karte. 

 S kakšnim veseljem sem ji odgovorila: “Zakupili smo avion, ker smo imeli koncert v avionu z Alyo.” “A, tega se pa spomnim,” mi je odgovorila.

Vsi, ki smo bili zraven pri tem projektu, se ga bomo vedno spominjali, a ne? 

AVIonski zapis: Katja Mlakar

OBVEZEN ogled videa, če vas zanima: kdo od znanih je bil najbolj glasen že na poti do letališča, kdo je na letalu najbolj plesal, kako je bilo … 🙂 AVIonsko carsko!:)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja