NEPREMAGLJIVA REBEKA

IMG_3917

Je Rebeka moja prijateljica? Je. Se vidiva vsak teden, klepetava, se smejiva in se obiskujeva? Ah, kje pa.  Seveda sem že bila pri njej doma in ona pri meni (pa tudi ničkolikokrat sem že obljubila, da pridem na obisk v Brežice, potem se ti pa kar naenkrat zdijo Brežice na koncu sveta). Pustimo to.

Status prijateljice ima pri meni zaradi več stvari. Bom omenila samo dve: Kdo ti kar iz lepega napiše sms: “Muca, rada te imam,”  če ne prijateljica. Če vas zanima, zakaj še ima status prijateljice, lahko vse skupaj preskočite in preberete zadnji odstavek, ki najlepše opisuje to, kakšna je.

Bom zaradi prijateljstva o njej pisala v samih superlativih? Ne bom.
Pisala bom tako, kot je. Iskreno. Ker takšna je tudi ona.

Spoznali sva se leta 2001, ko je zmagala na Miss Slovenije. Jaz sem delala pri Mariu pri oddaji Zoom. Z njegovimi gosti sem se predhodno dobila, naredila research … da je Mario iz tega lahko črpal vprašanja. Tako se dobim z novopečeno misico.

Rebeka

Prikoraka vsa nasmejana, dobre volje, polna energije … začneva se pogovarjati.
Pa jo med drugim vprašam: “Rebeka, kakšne knjige so ti všeč?” Ona pa: “Jaz ne berem. Knjige niso zame.” Res je, da je imela takrat šele 20 let, jaz pa skoraj deset več kot ona, a nikoli ne bom pozabila, da sem ji takrat rekla: “Veš kaj, novinarjem ni treba vedno vsega čisto po resnici povedati.” ☺ Kaaaaj? Naj si zmišljujem? Seveda ne. Ampak – če bi recimo odgovorila: “Joooj, že dolgo nisem nič prebrala …” bi odgovorila po resnici, slišalo pa se tudi ne bi tako dokončno.

Ampak ona je iskrena. Neposredna. Ona ti kar reče, kar si misli, pa če ti je všeč ali ne.
No, koliko imate prijateljic, ki te zagledajo in ti rečejo: “Stara, a si se ti mal’ zredila?” Njej nima smisla stvari ovijati v celofan. ☺ Po drugi strani ti pa tudi pove, kadar – po njenem – dobro izgledaš ali kadar – po njenem – shujšaš … Vse opazi.

Ona ti tudi v obraz pove, če si ji recimo ‘smotan’. Sem bila že zraven, ko je kakšnemu, ki ji ni prav simpatičen, rekla: “Joooj, kako si ti smotan.” Potem se je pa zraven tako prisrčno smejala, da ni vedel,  ali je mislila resno ali ne. Je. Resno je mislila.
Če vam bo kdaj rekla – jaz tebe videt’ ne morem, ha ha ha ha ha. To ne pomeni, da se je hecala, ampak da vas pač ne vidi rada.

IMG_9119


Zadnje čase, kadar vem, da jo bom srečala, takoj samo sebe vprašam, koliko sem spila. Ker sem znana po tem, da premalo pijem. (Ne mislim alkohola, čeprav tudi tega ne pijem veliko) Vodo, recimo. In potem srečam Rebeko, ki mi reče: “No, daj, pokaži jezik.” Uf, rumen bo. Premalo sem pila. (Ne moreš verjeti – ta trenutek sem šla do kopalnice in pogledala jezik – Rebeeeeeka, ni rumen. Juhuhu. No, če premalo pijete – kar pojdite pogledat svojega.)

Mogoče je tole z jezikom začela po bolezni, ne vem.
Vem pa, kako mi je povedala, da je zbolela.
Sedeli sva v nekem kafiču in mi tako mimogrede omeni, da ima raka. In se smeji. Sem prav slišala? Ker ona se smeji. Jaz s cmokom v grlu, tišina, kaj naj rečem … Ona se pa še kar smeji – ah, daj, to bom pa že premagala. Halo? Tako pogumni ljudje se pa res ne sprehajajo vsak dan mimo tebe.

In seveda ga je. Ona je nepremagljiva. Ko sem kasneje videla naslov njenega četrtega albuma – Nepremagljiva in potem še bloga, ki ga izvrstno piše … Ja, boljšega imena si ne bi mogla izbrati.

Kaj vse je že počela – poleg petja. Omislila si je svoje spodnje perilo – Rebeka’s dream. In smo delali modne revije spodnjega perila. ☺ Pa se je spomnila, da bi imela svoj parfum …
Bila je TV voditeljica (TV3, Paprika, NET TV …), radijska voditeljica (Studio D), igralka, 
s svojo iznajdljivostjo si je – skozi TV oddajo in s sponzorji – zgradila hišo. Uau. To zna samo ona.
Nikar ne mislite, da je dobila vseee gratis, še danes za hišo odplačuje kredit. A ima v sebi neko lastnost, da se dogovori s tabo tako, da ji pomagaš, ji podariš določeno stvar, celo vesel si, da bo to od tebe dobila, čeprav drugače to stane toliko in toliko, a zdaj to ima ona. In se ti zdi fajn.
Jaz ji nisem nič dala, sem ji pa velikokrat pomagala kaj napisati, organizirati …

Absolutno vrne vse usluge.
Z veseljem pride ‘gratis’ odpet – pa če je to dobrodelna zadeva ali pa privat otroški rojstni dan. (Ko sta bili moji hčerki majhni, je bila na njunih rojstnih dnevih snežna vila ali pa samo Rebeka, ki zabava otroke ☺.)

Jo imajo vsi ljudje radi? Nimajo. Uf, kakšne grde komentarje sem že brala o njej.
Veste, kdo je nima rad? Tisti ljudje, ki je ne poznajo.
Je zelooo opazen človek. Ko pride v prostor, veš, da je prišel v prostor ‘Nekdo’. In če je ne poznaš oz. jo poznaš samo iz medijev, kjer je poskakala že iz marsičesa v marsikaterih vlogah – gre marsikomu v nos. Verjetno zato, ker je uspešna.
Predvsem je ne marajo tisti, ki je ne poznajo. Ko Rebeko enkrat res spoznaš – jo imaš rad. ☺

Povem na AVI primeru. Z Domnom sva začela pisati AVI zgodbo leta 2010. In ravno takrat se Rebeka odloči, da bi peljala slovenske novinarje z avtobusom v Sarajevo na promocijo svoje nove plošče Differo. Jaz sem z njo naredila pred tem že veliko stvari, Domen pa jo je poznal bolj iz medijev. In mu povem za projekt. Za Rebeko. Se je že začel nekaj zmrdovati : “Ah, Rebeka …”
No, potem ko smo projekt izpeljali, je Rebeko seveda bolje spoznal … in seveda mu je zlezla pod kožo.

Ne vem, če nima še zdaj pesmi Pod mojo kožo nastavljene za zvonjenje, kadar pokliče Rebeka.

Sem jo videla kdaj  jokati? O, ja, In to pošteno. Hlipala je in se tresla – ne grem na oder. Imela je krizo. Nič mi ni bilo jasno.
In to ravno pred  tem velikim koncertom v Sarajevu. Ampak – naša nepremagljiva – se ne da.
Veste, kako je izpeljala nastop? Kot res velika zvezda. Vsi, ki smo bili z njo v Sarajevu, smo se imeli fantastično in bili smo veseli, da je na odru naša Rebeka. Tam je resnično bila velika zvezda.

001mv1


In potem pridemo v Slovenijo, organiziramo promocijo te plošče še v Sloveniji. In kaj se zgodi?
Nikogar ni. Saj nismo mogli verjeti. A so zamešali uro? Čakamo, čakamo … Nikogar. Pride le peščica ljudi, to je pa to. ☹
Ampak ona je odpela in oddelala svoje, kot da smo v polnih Stožicah. Profesionalka do konca.

Ta njen smeh. Koliko smo se presmejali. To pa ja. Z Rebeko je vedno zabavno. Zabavna je.

IMG_3061

Je najboljša pevka, kar jih imamo v Sloveniji? Vsem nam je jasno, da ni. Tudi njej. ☺ Ne vem, če ravno lahko zapoje visoki C. Je pa top performerka. In na njenih nastopih je absolutno zabavno. Čeprav …

Moram priznati, da sem na njenem zadnjem medijskem zajtrku, ko je predstavila videospot za svojo novo pesem Še verjamem, jokala. In ko sem pogledala malo naokoli – je marsikdo imel solze v očeh.

Mislim, da se je po bolezni ali pa – odkar je mamica – vseeno malce spremenila. Nepremagljiva je še vedno. Še vedno je polna vedno novih idej in izzivov, ki se jih z veseljem loti. Umirila se ne bo nikoli. NI tak tip ženske. Jo pa še bolj ganejo stvari. Gane jo krivica. Svet bi rada spremenila na lepše. Saj veste, če spremeniš enega … če polepšaš življenje, trenutek nekomu … je več kot nikomur. In ona zeloooo rada lepša trenutke. Marsikomu.

Rebeka je blagovna znamka. Karkoli v življenju počne, promovira sebe. Prodaja sebe. Prodaja Rebeko Dremelj. Pa če je to perilo, hiša, parfum, krema za sončenje, pesem, igranje, vodenje, blog … In blagovno znamko Rebeka Dremelj imam rada. To ne pomeni, da si vsak dan nadenem njen parfum (v bistvu ga niti več nimam ☺), njeno spodnje perilo bi se sicer še našlo v kakšnem predalu – ker mi je podarila tudi tako živo pisane spodnjice, ki jih nisem skoraj nikoli nosila in tisti hrček v meni – jih gotovo še kje ima ☺, pa tudi njene pesmi si vsak dan ne vrtim;  poanta je, da mi je všeč ta njena strast, s katero  hodi skozi življenje, ta njen smeh,  drobne neumnosti, ki ji gredo po glavi, ta njena iznajdljivost, pripravljenost za akcijo, energija, ta njena iskrenost … preprosto – rada jo imam. Naj bo tukaj pika. In samo še pojasnilo, zakaj jo imam za prijateljico.

V tem korona času, še čisto na začetku, ko je strogo veljalo #ostanidoma, si medve tipkava – kako se počutiva … pa ji omenim, da me je nekaj začelo boleti grlo.  Ampak da mi je res neugodno s temi maskami strašiti naokoli in da raje ne grem v lekarno, bom raje čajčke pila. In kaj mi ona odpiše? “A ti grem jaz v lekarno in ti pošljem?” In veš kaj? Ona bi res šla! V Brežicah bi šla v lekarno in potem še na pošto, da bi mi poslala zdravila v Ljubljano. Taka je. Za ljudi, ki jih ima rada, veliko naredi. Srčna punca. No, zdaj veste – zakaj ima pri meni status prijateljice.

AVIonski zapis: Katja Mlakar

 

2 Responses

  1. Od samega začetka jo spremljam pa ne zato ker sem fenica ,všeč mi je ravno ta njena iznajdljivost,borbenost,ker vedno pristane z nogama na tleh.Čist navadna” babnca “z stoterimi obrazi,ampak točno veš kateri je pri njej pravi.Ostani taka kot si Rebeka.
    Katja te je super opisala.

  2. Rebeka bo gotovo vesela tega zapisa. Tudi mene je razveselil, ker jo kaže v takšni srčni luči, ki jo tudi ti, moja ljuba hči žariš okoli sebe.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja